SON DAKİKA

Temporomandibular Eklem Cerrahisi ile İlgili 7 Detay

Güncelleme: 20 Temmuz 2024, C.tesi - 13:25

 

Temporomandibular eklem cerrahisi, çenenin hareket etmesini sağlayan temporomandibular eklemdeki (TME) sorunların giderilmesini hedefleyen cerrahi operasyonlardır. Bu operasyonlar, çenenin rahat şekilde açılıp kapanmasını, konuşma ve çiğneme fonksiyonunun düzelmesini sağlar. Ayrıca çene eklemi kaynaklı estetik sorunların giderilmesine de katkı verir.
Çene eklemi ameliyatı olarak da bilinen bu cerrahi işlem, rahatsızlığın durumuna göre açık veya kapalı olarak yapılır. Ayrıca rahatsızlığın nedenine göre uygulanan farklı ameliyat türleri vardır. Makalenin devamında, temporomandibular eklem cerrahisi (TME) ile ilgili merak edilen detayları bulabilirsiniz.

Temporomandibular Eklem Cerrahisi (TME) ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Temporomandibular eklem, alt çene olan mandibula ile üst çene (kafatası) olan maksilla arasında yer alır. Sağda ve solda olmak üzere her insanda iki tane bulunan bu eklem, çenenin hareketini sağlar. Çiğneme, konuşma, ısırma, yutma ve nefes alma gibi birçok fonksiyonda aktif olarak rol alır. Ayrıca çenenin konumunu belirleyerek estetik görünüme katkı verir.
Çene ekleminde farklı nedenlere bağlı olarak rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıklar için öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ve konservatif tedaviler uygulanır. Bunlardan sonuç alınamadığında ise çene eklemi cerrahisi devreye girer. Bu alan ile ilgili bilinmesi gereken hususlar şunlardır:

1 - Temporomandibular Eklem Cerrahisi Nedir?

TME cerrahisi; çene eklemlerinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerdir. Çene eklemi ameliyatı olarak da bilinirler. Bu prosedürler, fizik tedavinin, yaşam tarzı değişikliklerinin ve ilaçların etkisiz kaldığı anlarda devreye girer. Ameliyatın gerektiği durumlar şunlardır:
  • Eklem diskinin yer değiştirmesi
  • Eklemi etkileyen tümörler
  • Ciddi travmatik yaralanmalar
  • Eklem ankilozu
  • Konservatif tedavilerinin başarısız olması
Çene eklemindeki meydana gelen rahatsızlıkların kendi içerisinde farklı türleri vardır. Tedaviler, rahatsızlığın türüne göre şekillenir.

2 - Temporomandibular Eklem Cerrahisi Yöntemleri

TME  içerisinde farklı prosedürler vardır. Eklemin durumuna göre bunlardan uygun olanlar tercih edilir. Çene cerrahisi tarafından uygulanan ve yaygın olarak kullanılan bazı temporomandibular eklem cerrahisi ameliyat türleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
 
Tedavi Türü Açıklama
Artrosentez Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde eklem sıvısı ince iğnelerle çekilir ve eklem yıkanır. Daha sonra eklem içerisine hyaluronik asit gibi özel sıvılar enjekte edilir. Ağrı ve enflamasyonu azaltmada etkili bir yöntemdir. Minimal invaziv olması ise ciddi bir avantajdır.
Artroskopi Küçük kesiler üzerinden kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır. Eklem içerisinde küçük cerrahi işlemlerin yapılması gerektiğinde tercih edilir.
Diskektomi Hasarlı veya fonksiyonunu kaybetmiş eklem diskinin çıkarılması için uygulanır. Hastanın durumuna göre sentetik bir disk yerleştirilerek rahatsızlık giderilir. Disk sorunlarının giderilmesinde etkili bir yöntemdir.
Çene Eklem Protezi Eklemde ciddi dejenerasyon veya hasar olduğu durumlarda tercih edilir. Eklem bileşenleri tamamen çıkarılarak yerine yapay bir eklem yerleştirilir.
Kondilotomi Alt çenedeki eklemin hareketli kısmı olan kondilin yeniden şekillendirilmesidir. Eklem hareketliliğinin yeniden kazandırılması için kullanılır.

Bunların haricinde de farklı temporomandibular eklem cerrahisi yöntemleri vardır. Söz konusu yöntemlerden hangisinin kullanılacağına hastanın durumuna bakarak cerrah tarafından karar verilir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, çene cerrahisindeki deneyimini ve bilgi birikimini hastaları için kullanmaktadır. Çene eklemi rahatsızlıklarının teşhisini etkili olarak yapar ve doğru tedavi yöntemini belirleyerek uygular. Temporomandibular eklem cerrahisi ameliyatları hakkında daha fazla bilgi almak için klinikle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

3 - Temporomandibular Eklem Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Temporomandibular eklem cerrahisi, standart bir ameliyat değildir. Hastaların durumuna göre farklı türdeki ameliyatlardan oluşan bir alandır. Dolayısıyla da her ameliyatın yapılış şekli ve aşamaları farklıdır.
Ameliyatların önemli kısmı genel anestezi altında yapılır. Artrosentez gibi minimal invaziv prosedürler için ise lokal anestezi tercih edilir. Ekleme ulaşılarak gerekli cerrahi işlemler yapılır ve sonrasında açılan kesiler kapatılarak işlem tamamlanır.

4 - Riskleri

Temporomandibular eklem ameliyatı, her cerrahi işlem gibi bazı risklere sahiptir. Bu noktada öne çıkan risklerden bazıları; sinir hasarı (kısmi veya tam yüz felci), duyu kaybı, enfeksiyon, kanama, eklemde kalıcı sertlik, eklem hareketlerinde ağrı, alt ve çene uyumsuzluğu şeklindedir.
Söz konusu risklerin görülme olasılığı yüksek değildir. Ancak hastaların bu türden riskler olduğunu bilmeleri son derece önemlidir.

5 - İyileşme Süreci

Açılan kesiler, ortalama bir haftada iyileşir. Kemiklerdeki iyileşmeler için ise 4-8 hafta arasında süreye ihtiyaç vardır. Hastaların iyileşme hızlarına ve tedavinin türüne göre bu süre farklılık gösterir. İyileşme sonrasında fizik tedavi ile çene kasları güçlendirilir ve eklemin işlevini sorunsuz olarak yerine getirmesi sağlanır.

6 - Ameliyat Sonrası Konuşma ve Beslenme

Temporomandibular eklem cerrahisi sonrasında hastalar sıvı gıdalar alırlar. İlk günleri sıvı gıdalarla geçiren hastalar, daha sonra püre ve yumuşak gıdalara geçiş yaparlar. Bu aşamaların ardından ise kademeli olarak normal gıdaları tüketmeye başlarlar.
Normal beslenmeye başlamak için gerekli olan süre, cerrahi işlemin kapsamına göre değişir. Ortalama olarak 4-8 hafta içerisinde normal beslenmeye geçilir.
Konuşma için de benzer bir süreç söz konusudur. TME ameliyatı sonrasında çene hareket ettirilemeyeceği için konuşma zorluğu yaşanır. İyileşme süreci ile birlikte eklem fonksiyonunu kazanır ve konuşma zorluğu ortadan kalkar.

7 - Çene Eklemi Ameliyatı Fiyatları

Çene ameliyatı fiyatları üzerinde çok sayıda unsur etkilidir. Yapılacak işlemin karmaşıklığı, çene ekleminin genel durumu, tedavinin zorluğu, cerrah deneyimi ve klinik imajı bu noktada direkt olarak etkiye sahiptir.
Prof. Dr. Celal Çandırlı, Temporomandibular eklem cerrahisi ameliyatı konusundaki deneyimi ile dikkat çeker. Çene eklemi rahatsızlığınız var ise hemen iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Temporomandibular eklem cerrahisi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 - Temporomandibular Eklem Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene eklemindeki rahatsızlığın türüne göre uygun temporomandibular eklem cerrahisi yöntemi uygulanır. Eklem protezi takma, eklemin yıkanarak hyaluronik asit enjekte edilmesi ve eklem diskinin değiştirilmesi gibi farklı işlemler yapılır.

2 - Çene Eklemi Ameliyatı Olan Var mı?

Konservatif tedavilerden sonuç alınamayan çene eklemi rahatsızlığı vakaları için en ideal seçenek cerrahi operasyondur. Çene eklemi ameliyatı olanlar, yaşadıkları hareket kısıtlılığı ve ağrılardan önemli ölçüde kurtulurlar.

3 - TME Ameliyatı Olanlar Ne Zaman Konuşur?

Eklemin iyileşmesine bağlı olarak hastaların ne zaman konuşmaya başlayacağı farklılık gösterir. Bazı vakalarda hastalar birkaç gün içerisinde konuşurken bazı vakalarda ise bu süre birkaç haftayı bulur.

4 - Temporomandibular Eklem Cerrahisi Nedir?

Temporomandibular eklem cerrahisi, maksilla (üst çene) ile mandibula (alt çene) arasındaki eklemin tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemleridir. Rahatsızlığa göre farklı seçenekleri olan bir alandır.
 
Konya Namaz Vakitleri
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Diğer Haberler