ANASAYFA GÜNCEL EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ 3. SAYFA

Okul servisi ücretine itiraz!

12.09.2013 13:56:00
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ve İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) belirlediği okul servislerindeki taban ve tavan ücretlerine itiraz etti.

 Birlik binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan İSTESOB Başkanı Yılmaz, yeni eğitim öğretim döneminde okul servislerinin tarifelerinde değişiklik yaparak UKOME'ye gönderdiklerini söyledi.

UKOME'nin İstanbul'daki okul servis araçlarına yönelik belirlediği yüzde 4'lük zammı kabul etmediklerini belirten Yılmaz, birlik olarak yüzde 10 artış yaptıklarını açıkladı.

Birliğin, tarife komisyonunun girdi maliyetlerindeki artışları dikkate aldığını dile getiren Yılmaz, okul servislerindeki ücret artışının buna göre yapıldığını bildirdi. Yılmaz, yasa gereği tarifeleri birlik olarak belirlediklerini ve artışları mümkün olduğu kadar düşük tutmaya çalıştıklarını söyledi.


Bazı illerde artışın yüzde 16 seviyelerine çıktığını bunun da doğru bir yansıma olduğunu ifade eden Yılmaz, kendilerinin İstanbul'da "kılı kırk yararak" artış oranı belirlediklerini söyledi.

"Girdi maliyetlerini baz aldık"

Yılmaz, ücret zammında girdi maliyetlerindeki bir yıllık artışları baz aldıklarını belirterek, bazı örnekleri şöyle sıraladı:

"Geçen yıl mazotun litresi 3 lira 87 kuruştu, bu yıl 4 lira 60 kuruş oldu. Bu da yüzde 14 yapıyor. Trafik sigortası bin liradan 2 bin 700 liraya yükseldi. Personel gideri 886 lira 5 kuruştan yüzde 15.4'lük bir artışla bin 21 liraya yükseldi. Araç bandrolü bin 400 liradan, bin 600 liraya çıktı. Bu da yüzde 15 ediyor. Yeni araç 61 bin liraydı, şimdi yüzde 10 artarak 67 bin lira oldu. Araç lastiği 320 liradan yüzde 12.5'lik artışla 360 liraya çıktı."

Bu artışlar değerlendirilerek okul servis ücretlerine geçen yıla göre yüzde 10'luk bir artış mecburiyeti doğduğunu belirten Yılmaz, 1 kilometreye kadar olan en yakın ücretin geçen yıl 140 lira olduğunu, bu yıl ise 154 lira alınacağını bildirdi.
Yılmaz, 25 kilometreye kadar olan en uzak mesafenin ise geçen yıl 335 lira iken bu yıl 368 lira 50 kuruş olduğunu açıkladı.

Yetki bizde

Kanunun kendilerine verdiği yetkiyi bugüne kadar kullanmadıklarını belirten Yılmaz, ancak dün yaptıkları toplantıda bu haklarını kullandıklarını ve İSAROD'tan gelen yüzde 10'luk zam kararını onayladıklarını söyledi.

Şimdi bu zam kararlarını valiliğe, büyükşehir belediyesine ve kaymakamlıklara göndereceklerini anlatan Yılmaz, "Büyükşehir Belediyesi itiraz ederse eğer, valiliğe itiraz edecek. Valilik komisyon oluşturacak. Bu kurul zammı inceleyecek. Normal gördüklerinde, uygulamaya başlayacak. Eğer bunu çok görülürse bunu uygulayamayacağız, ancak mahkemeye götüreceğiz. Komisyondaki temsilcilerden biri, birlikten diğeri de ticaret odasından olacağı için 2'ye 1 büyük ihtimalle karar onaylanacak. Büyükşehir belediyesinin de kararı mahkemeye vermeye hakkı var. Mahkeme artık ne karar verirse ama biz bunu bugünden itibaren uygulamaya başlayacağız, yasal hakkımız" diye konuştu.

Yüzde 10'luk artış bugünden itibaren uygulanacak

Büyükşehir belediyesinin yaptığı duyuruyla vatandaşın yanıldığını öne süren Yılmaz, verilen bilgilerin doğru olmadığını, vatandaşların servislerle pazarlık yapamayacağını söyledi.

Velilerin sadece servis araçlarının kalitesini ve güvenilirliğini inceleyebileceğini ifade eden Yılmaz, "Vatandaş sanıyor ki bize verilen zamda da pazarlık yapabilecek. Onların pazarlık yapma şansı yok. Neden? Belediye bunu belirlemiş. Biz de diyoruz ki yüzde 4'le olmaz bu iş. UKOME, sömestre tatilinde velilerden 15 günlük ücret alınsın diye karar aldı. Peki 15 gün o araç yatacak. 4 ay da yaz tatili. Bu sürede de o servis aracı başka bir yere taşıma yapamıyor. Hemen korsana bağlıyorlar. Biz de dedik ki madem standart getirdiniz o halde yüzde 10'luk bir artış onların hakkıdır. Biz kararımızı verdik artık bugünden itibaren yüzde 10'luk bir artışla devam edecek" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yasanın kendilerine vermiş olduğu yetkiyle bu kararı aldıklarını vurgulayarak, kimin haklı olduğunun da ileride belli olacağını ifade etti.

Belediye yanlış anlaşıldı

ISADOD Başkanı Öztürk de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ilk defa hayata geçirilecek bir uygulama kararı alındığı yönündeki duyurusunun yanlış anlaşıldığını belirtti.

"Veliler, kendi servis aracını konfor, güvenlik ve ücret yönünden seçebilecek. Öğrenci velilerine, okulda stant kuracak taşımacı esnaf ve şirketlerle pazarlık yapma hakkı getirildi. Taşıma sözleşmeleri, sadece veliler ile taşımacılar arasında yapılacak" şeklindeki büyükşehir belediyesinin duyurusunu değerlendiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Her okulun önüne 5, 10, 20 servis gidecek değil. Burada yeni olan okullardaki kurulan komisyonlar devre dışı bırakılarak servisçi ile öğrenci velisininin bir anlaşma yapabilmesi sağlanabilecek. Pazarlık zaten önce de vardı, yarın da olacak. Bu yeni bir çalışma değil 2002'de yayınlanan okul araçları hizmet yönetmeliğinin 7. maddesinde zaten bu var. 'Vatandaş istediği servis aracıyla öğrencisini taşıtır' diye.

Bu hüküm bu yıl biraz daha büyükşehir belediyesi tarafından ön plana çıkartılıp, aracılar devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Yenilik budur. Aracıların devreden çıkmasıyla vatandaşa indirim yansıyacak. Başka bir şey yok. Yeni bir şey değil. Bu yeni duyulabilir ama 11 yıldan beri var. standlar önce de vardı şimdi de olacak.
 

DİĞER HABERLER